Κοινωνικοψυχολογικές επιπτώσεις της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στα θύματα, στο σχολείο και στην κοινωνία

3. Εισαγωγή

Εισαγωγή

Τα επαναλαμβανόμενα και σοβαρά περιστατικά εκφοβισμού είναι δυνατόν να προκαλέσουν τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Αρτινοπούλου «γνωρίζουμε πια ότι για τους δράστες, με βάση τις μακροχρόνιες έρευνες που έχουν γίνει, υπάρχει συνέχεια της επιθετικότητάς τους στο χρόνο, ενώ τα θύματα υποφέρουν από μακρόχρονες συνέπειες της θυματοποίησής τους» (Αρτινοπούλου 2001, σελ. 164). Έτσι, καθίσταται δύσκολο για τα θύματα να σχηματίσουν στενές και ειλικρινείς σχέσεις με τους συνομιλήκους τους στο σχολείο. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν είναι εύκολη για τους θύτες η αποφυγή ενός παραβατικού τρόπου ζωής και να γίνουν, ενδεχομένως, μελλοντικοί δράστες ενδοοικογενειακής βίας (Rigby, 2007).

Συνεπώς, η εμπλοκή σε τέτοιου είδους περιστατικά ως θύτης ή θύμα σε τακτική βάση δεν επιφέρει μόνο παροδικά και βραχυπρόθεσμα προβλήματα. Αντιθέτως, τα περιστατικά αυτά προκαλούν συνήθως μακροπρόθεσμα προβλήματα στα θύματα και στους θύτες, διαφορετικής όμως φύσεως. Τα θύματα κατά κανόνα υποφέρουν από κατάθλιψη και από άλλα προβλήματα εσωτερικής φύσεως, ενώ οι θύτες υποφέρουν από προβλήματα εξωτερικής συμπεριφοράς, όπως η εγκληματικότητα και η αντικοινωνική συμπεριφορά (Αντωνίου & Καμπόλη, 2014∙ Μέλλου & Αντωνίου, 2013∙ Πλούμπη & Αντωνίου, 2014∙ Χατζηγεωργίου & Αντωνίου, 2014).


Δραστηριότητα 1 / Κεφάλαιο 5  
Προαιρετικά, μέσω του αντίστοιχου θέματος στην Ομάδα συζητήσεων για δραστηριότητες


Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποίησαν οι Hazler κ.ά. (1992), 9 στα 10 θύματα σχολικού εκφοβισμού παρουσίασαν σημαντική πτώση στη σχολική τους απόδοση και στη βαθμολογία τους. 
Πριν προχωρήσετε στη μελέτη της ενότητας, σκεφτείτε και συζητήστε με την ομάδα σας, μέσω του αντίστοιχου θέματος στην Ομάδα συζητήσεων για δραστηριότητες, γιατί θεωρείτε πως συνέβη η πτώση αυτή. Ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν στη πτώση αυτή; Διατυπώστε ελεύθερα τις απόψεις σας.