Κεφάλαιο 6 - Παρουσίαση και ανάλυση των δράσεων και πρωτοβουλιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου σε μικρό, μέσο και μάκρο επίπεδο στην Ελλάδα και το εξωτερικό

32. 6.6.4 Το Πρόγραμμα Παρέμβασης «ΚΑΤΑ-νοώντας το Σχολικό Εκφοβισμό»

6.6.4 Το Πρόγραμμα Παρέμβασης «ΚΑΤΑ-νοώντας το Σχολικό Εκφοβισμό»

Το Πρόγραμμα Πρόληψης και Αντιμετώπισης του Εκφοβισμού στα Γυμνάσια «Κατα-νοώντας το Σχολικό Εκφοβισμό» (Δωρητής Ίδρυμα Σ. Νιάρχος) είναι ένα Πρόγραμμα βασισμένο στη Θεωρία της εν-νόησης (Mentalization). Είναι ένα πρόγραμμα πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης κατά του σχολικού εκφοβισμού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το οποίο βασίζεται στην ενσωμάτωση και επέκταση των αρχών της θεωρίας της εν-νόησης προκειμένου να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί το πολύπλοκο φαινόμενο του εκφοβισμού στα Γυμνάσια. Εστιάζει στην προσπάθεια δημιουργίας ενός πλαισίου στο οποίο τα σχολεία που θα συμμετάσχουν προετοιμάζονται ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού, κυρίως μέσω της επιμόρφωσης και της υποστήριξης του εκπαιδευτικού προσωπικού.


Σχετικό βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:


Το σχετικό blog του Προγράμματος, μπορείτε να το βρείτε εδώ: http://epsype-mbt.blogspot.gr/



Δραστηριότητα 7 / Κεφάλαιο 6  

 Προαιρετικά, μέσω του αντίστοιχου θέματος στην Ομάδα συζητήσεων για δραστηριότητες


Λαμβάνοντας υπόψη όσα διαβάσατε σχετικά με τα προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού που εφαρμόζονται στις χώρες του εξωτερικού, στην Ευρώπη, αλλά και τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που εφαρμόζονται σε ελληνικό επίπεδο, προσπαθήστε με την ομάδα σας να σκεφτείτε και να σχεδιάσετε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. 
Ποια θα ήταν τα επίπεδα δράσεων; 
Ποιοι φορείς και άτομα θα ήταν εμπλεκόμενοι; Συζητήστε τις απόψεις σας στο αντίστοιχο θέμα συζήτησης στην Ομάδα συζητήσεων για δραστηριότητες.