3η συνεδρία

Εισαγωγή

REFLECT - Οδηγός συντονιστή
 

Εισαγωγή

Σκοπός του Έργου

Αύξηση της ευαισθητοποίησης και τόνωση της Εκτελεστικής Λειτουργίας (EF) και της Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης (SEL) με την ενσωμάτωση τεκμηριωμένων στρατηγικών στο σχολείο για την ενδυνάμωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων.

Στόχος του σεμιναρίου

Να δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν πιο κρίσιμες ικανότητες για να διδάξουν και να αναπτύξουν SEL και EF μέσω ευρύτερης εμπλοκής και προώθησης της μάθησης SEL και EF στην καθημερινή σχολικές δραστηριότητες, αίθουσα διδασκαλίας και μη-σχολική βάση.

3η Συνεδρία - Κοινωνική Ευαισθητοποίηση, Σχέσεις και Ενσυναίσθηση

 Σκοπός
  • Να διερευνήσουμε εργαλεία και τεχνικές για την τόνωση της αυτορρύθμισης στην τάξη (σχετικά με τη μάθηση)

  • Να βρούμε και να αναπτύξουμε τρόπους ώστε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ της αυτορρύθμισης στο σχολείο και της αυτορρύθμισης στο σπίτι


Στόχοι


  1. Αύξηση της κατανόησης της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και των δεσμών της με τις συνιστώσες της SEL, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών με  το Συναισθηματικό έλεγχο μέσω των εκτελεστικών λειτουργιών.

  1. Κατανόηση της ενσυναίσθησης και της ενσυναισθητικής  επικοινωνίας, στηρίξη της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και της ρύθμισης των συναισθημάτων.

  1. Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οικοδομούνται σχέσεις και προβληματισμός σχετικά με τη ρύθμιση των συναισθημάτων και το πως μπορούν να ενσωματώνονται σε όλη τη διδασκαλία και τη μάθηση στο σχολείο.

  1. Εντοπισμός και πτυχές της ενσυναίσθησης στη δική μας πρακτική και διατύπωση παραδειγμάτων.

Οι ακόλουθοι στόχοι συνεχίζονται από τη συνεδρία 1:

  1. Προσδιορισμός πτυχών της SEL στην δικιά μας πρακτική και διατύπωση παραδειγμάτων.

  1. Αύξηση την επίγνωσης της ευρύτερης εικόνας για το πώς η SEL επηρεάζει και επηρεάζεται από το σχολείο, τη μάθηση, τους γονείς και την κοινότητα.

  1. Εξερεύνηση της καθημερινότητας του παιδιού  για να κατανοήσουμε τις ευκαιρίες για παρέμβαση και του ποιος μπορεί να επηρεάσει ή να προσφέρει στην διάρκεια της μέρας του.

  2.  Εμψύχωση των συμμετεχόντων ώστε να εδραιώσουν τη μάθησή τους, να αναλογιστούν τις πρακτικές τους και να συνδιαμορφώσουν συγκεκριμένους στόχους, για την εφαρμογή στρατηγικών στην τάξη μεταξύ των συνεδριών.

  1. Δημιουργία ενός ασφαλούς και αξιόπιστου μαθησιακού περιβάλλοντος, το οποίο θα επιτρέπει την ενεργό μάθηση από την πρακτική μέσω της ανατροφοδότησης, της υιοθέτησης, της προσαρμογής και της καινοτομίας με επίκεντρο τις δραστηριότητες που υλοποιούνται με τα παιδιά.

Επιθυμητά αποτελέσματα:
Μέχρι το τέλος της συνεδρίας οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση:
  • Να εξηγούν την κοινωνική ευαισθητοποίηση με κάποιο βαθμό κατανόησης για τα παιδιά και τους γονείς.

  • Να αρχίσουν να εξετάζουν πώς η ενσυναίσθηση ως βασική προσέγγιση επικοινωνίας είναι συνυφασμένη με τις καθημερινές δραστηριότητες του σχολείου.

  • Να αναπτύξουν μερικές ιδέες για το πώς να ενισχύσουν την κοινωνική ευαισθητοποίηση στη διδασκαλία μέσω δραστηριοτήτων οικοδόμησης σχέσεων και ενσυναίσθησης.

  • Εκπαίδευση στη SEL για την καλύτερη υποστήριξη των παιδιών ώστε να ενταχθούν στο κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο της μάθησης τους (πολιτισμικό πλαίσιο: φάε, κοιμήσου, παίξε, κάνε, χαλάρωσε, σχέσεις).

  • Ανάπτυξη ενημερότητας στους θεματικούς τομείς μέσω της βελτίωσης της γνώσης, της αυξημένης αυτογνωσίας της SEL και της βιωματικής μάθησης μέσω της πρακτικής εφαρμογής των δραστηριοτήτων.


Αυτή η συνεδρία θα παρέχει

Μια προσέγγιση βασισμένη σε δεδομένα για την κατανόηση της SEL και της EF μέσα στις ευκαιρίες καθημερινής μάθησης μέσω της οπτικής ενός παιδιού.
Ένας οδηγός προβληματισμού που μοντελοποιεί μια δομή εκπαίδευσης βασισμένη στην SEL (Βλέπω, Σκέφτομαι (Νιώθω) Λέω, Κάνω) για τους συμμετέχοντες ώστε να ενδυναμώσουν την αυτογνωσία και την αυτο-οδηγούμενη μάθηση συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου του σεμιναρίου Make My Day.

3η Συνεδρία 

Αυτή η συνεδρία έχει σχεδιαστεί για να διαρκέσει 3 ώρες για να ολοκληρωθεί. Παρακάτω, παρέχονται προτεινόμενα χρονοδιαγράμματα.

Μέρος 1 Ανατροφοδότηση σχετικά με την εφαρμογή (30 λεπτά)

Μέρος 2 Εισαγωγή στην κοινωνική ευαισθητοποίηση (45 λεπτά)

Μέρος 3 Οικοδόμηση Σχέσεων ( 45 λεπτά)

Μέρος 4 Ενσυναίσθηση (45 λεπτά)

Μέρος 5 Εφαρμογή (10 λεπτά)

Μέρος 6 Αναστοχασμός ( 15 λεπτά)

Μέρος 7 Αξιολόγηση ( 5 λεπτά)

Συνεδρία 3 Υποστηρικτικά υλικά —Slide deck, Implementation Pack.

μπορείτε να εκτυπώσετε από εδώ:

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ - 3η συνεδρία: 

https://drive.google.com/file/d/1C9GB_PNm7ndL-SmHXOZDzbMATrCYe7f9/view?usp=sharing

Πακέτο Ασκήσεων - δραστηριοτήτων 3ης συνεδρίας:

https://drive.google.com/file/d/13qPfQBQPhHg0-_eLeyRVkRrO984pei59/view?usp=sharing