3η συνεδρία
Μέρος 2 Εισαγωγή στην Κοινωνική Ευαισθητοποίηση
Στόχος:
Βελτίωση της κατανόησης της κοινωνικής ευαισθητοποίησης και των δεσμών της με τις συνιστώσες της SEL, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών με τις εκτελεστικές λειτουργίες και του ελέγχου των παρορμήσεων-Συναισθημάτων.
Υλικά:
Διαφάνειες #
Κείμενο συντονιστή:
Αν και ο ορισμός της κοινωνικής ευαισθητοποίησης είναι αρκετά συνοπτικός, είναι μια δεξιότητα που αναπτύσσεται σημαντικά σε όλη την παιδική ηλικία. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι η «κοινωνική επίγνωση» είναι κάτι που συνεχίζει να εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής καθώς εισάγουμε νέες πληροφορίες και εμπειρίες που απαιτούν να κατανοήσουμε τις απόψεις και τις στάσεις των άλλων.
Τι είναι η κοινωνική ευαισθητοποίηση και γιατί είναι σημαντική;
Καθώς μεγαλώνουμε, οι δεξιότητες κοινωνικής ευαισθητοποίησης και η κοινωνική ευαισθητοποίηση μας βοηθούν να καταλάβουμε πώς προσαρμόζεται κάποιος και πως συνεισφέρει στην κοινότητα και τον κόσμο, καθώς, και πώς παίρνουμε αυτό που χρειαζόμαστε από τον κόσμο.
Μακροπρόθεσμα, οι δεξιότητες κοινωνικής ευαισθητοποίησης θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τον επαγγελματισμό στον χώρο εργασίας, καθώς και να διευκολύνουμε την ανταλλαγή πληροφοριών, την επικοινωνία και τη συνεργασία με άλλους. Από προσωπική άποψη, η κοινωνική ευαισθητοποίηση αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της δημιουργίας φιλιών και σχέσεων – βοηθώντας μας να ζήσουμε ευτυχισμένες και εκπληρωμένες ζωές.
Αν και η κοινωνική ευαισθητοποίηση εξακολουθεί να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών ενός παιδιού, είναι μια ζωτικής σημασίας ικανότητα στην ανατροφή των παιδιών – όχι μόνο λόγω των επιπτώσεων που έχει κατά την διάρκεια της ζωής μας, αλλά και να βοηθήσει αυτά και άλλους να αξιοποιήσουν στο έπακρο την εκπαίδευσή τους.
Στο σχολείο, οι νέοι με ισχυρή κοινωνική ευαισθητοποίηση μπορούν να προσαρμοστούν ευκολότερα σε μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα, λαμβάνοντας υπόψη το πώς μπορεί να αισθάνονται οι άλλοι και να επιδίδονται σε λιγότερες διασπαστικές συμπεριφορές.
Παράδειγμα στο σχολείο
Τα σχολεία είναι ένα τέλειο μέρος για να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη της κοινωνικής ευαισθητοποίησης– και κάθε στιγμή που περνάει έχουν να παρουσιάσουν παραδείγματα αυξανόμενης συναισθηματικής νοημοσύνης και ευαισθητοποίησης στα παιδιά.
Εξετάστε μια περίπτωση όπου δύο παιδιά κάθονται ήσυχα, συμμετέχοντας στη συνεργατική μάθηση. Ένα τρίτο παιδί μπορεί να θέλει να συμμετάσχει, και έτσι απότομα εισέρχεται στην αλληλεπίδραση χρησιμοποιώντας αδέξια την γλώσσα του σώματος. για να γίνει το κέντρο της προσοχής.
Αυτό δεν δίνει στα άλλα παιδιά άλλη επιλογή από το να εμπλακούν.
Αν τα δύο παιδιά έχουν μια αρκετά μειωμένη κοινωνική ικανότητα, αυτό το είδος της αναγκαστικής αλληλεπίδρασης μπορεί να γίνει αποδεκτό – αλλά αν οι συναισθηματικές τους ικανότητες είναι ελαφρώς πιο ανεπτυγμένες, η δράση του τρίτου παιδιού είναι πιθανό να θεωρηθεί αγένεια. Ακόμα και αν τα παιδιά δεν αντιμετωπίσουν τα αρνητικά συναισθήματα άμεσα, είναι πιθανό να καθορίσει τις κοινωνικές αποφάσεις τους – και είναι σχεδόν βέβαιο ότι διακόπτεται η διδασκαλία και μάθηση.
Ποια είναι τα είδη της κοινωνικής ευαισθητοποίησης;
Η θεωρία της κοινωνικής-συναισθηματικής μάθησης υποστηρίζεται από το έργο του Daniel Goleman, ο οποίος οικοδομεί την ιδέα της κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης (EQ) γύρω από μια σειρά βασικών στοιχείων κοινωνικής ευαισθητοποίησης, που περιλαμβάνουν:
Συναισθηματική αυτογνωσία:Το να είναι κανείς συναισθηματικά ενήμερος είναι η επιδεξιότητα πίσω από το να κατανοούμε τι αισθάνεται κανείς και να εκτιμάμε πώς μπορούν να επηρεάσουν οι διαφορετικές διαθέσεις τους γύρω μας.
Αυτορρύθμιση:Αυτορρύθμιση είναι η τέχνη του ελέγχου της αντίδρασης στα συναισθήματα – προσδοκώντας αποτελέσματα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η συναισθηματική αντίδραση σε προσωπικές και κοινωνικές καταστάσεις.
Κίνητρο:Το κίνητρο περιλαμβάνει την κατανόηση του πώς να χρησιμοποιείτε συναισθηματικούς παράγοντες για να μάθετε και να επιτύχετε προσωπικούς στόχους.
Ενσυναίσθηση:Η ενσυναίσθηση είναι η επιδεξιότητα της εξέτασης των συναισθημάτων και των περιστάσεων άλλων ατόμων.
Σεβασμός:Ο σεβασμός ορίζεται με τον καλύτερο τρόπο ως σεβασμός για τις εμπειρίες, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες ή τα δικαιώματα κάποιου άλλου ατόμου ή ομάδας.
Καλοσύνη:Η καλοσύνη είναι η ιδέα του να είστε φιλικοί και στοχαστικοί προς τους άλλους ανθρώπους και είναι ιδιαίτερα σημαντικός ακόμη και αν δεν συμμερίζεστε τις απόψεις τους ή την άποψή τους.
Ακούγοντας Ενεργά: Ενεργητική ακρόαση είναι η επιδεξιότητα του να βλέπει κανείς πραγματικά και ν’ ακούει – να δίνει προσοχή και να αφιερώνει χρόνο για να κατανοήσει τι λέγεται.
Συνεργασία: Η συνεργασία αποτελεί σημαντικό μέρος της εξεύρεσης λύσης ενός προβλήματος ή ενός τρόπου συνεργασίας με άλλα άτομα ή ομάδες. Συχνά περιλαμβάνει συμβιβασμό – αλλά βοηθά στην επίτευξη κοινών στόχων.
Πώς να διδάξετε κοινωνική ευαισθητοποίηση στο σχολείο;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Goleman, τα σχολεία που βοηθούν στην οικοδόμηση των παραπάνω κοινωνικών δεξιοτήτων στους μαθητές τους βλέπουν σημαντικές μειώσεις στα περιστατικά πειθαρχικών προβλημάτων, εκφοβισμού, βίας και κατάχρησης ουσιών, ενώ οι ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, η συμμετοχή στην κοινότητα και η συνολική συναισθηματική ευημερία αυξάνονται.
πώς λοιπόν μπορεί η κοινωνική ευαισθητοποίηση να διδάσκεται στο σχολείο;
Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πού βρίσκεται το EQ κάθε παιδιού – κάθε παιδί μπαίνει στην τάξη με διαφορετικό υπόβαθρο και εμπειρίες, οπότε είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε αυτούς των οποίων η κοινωνική ευαισθητοποίηση χρειάζεται ένα αρχικό χέρι βοήθειας ή λίγο περισσότερο συνεχή υποστήριξη.
Από αυτή την αρχή, οι δάσκαλοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να συζητήσουν συναισθήματα στην τάξη – και αυτή η συζήτηση θα πρέπει, όσο το δυνατόν περισσότερο, να είναι απαλλαγμένη από την κριτική. Υπάρχει η τάση να χαρακτηρίζονται ορισμένα συναισθήματα ως «καλά» – ενώ μερικά θεωρούνται «κακά». Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος όταν πρόκειται για το πώς αισθάνεται ένας μαθητής. Απεναντίας, υπάρχουν απλώς κατάλληλοι τρόποι έκφρασης αυτών των συναισθημάτων – συχνά εξαρτώμενοι από το περιβάλλον ή τις περιστάσεις.
Σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα
Δεν υπάρχει ένα, μαγικό μάθημα που να μπορεί τα συστατικά του EQ να μπουν αμέσως στη θέση τους για κάθε παιδί. Αντ’ αυτού, το μοντέλο θετικής δράσης δίνει έμφαση σε κάθε θετική δράση και ικανότητα, την προώθηση ενός υγιούς και θετικού κύκλου.
Σε κάθε σχολική μονάδα, τα παιδιά θα αρχίσουν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, να αναπτύσσουν κατανόηση των άλλων και να χειρίζονται αποτελεσματικά τις κοινωνικές καταστάσεις, τόσο στο σχολείο όσο και στην κοινότητα – ανοίγοντας το δρόμο για επιτυχία σε όλη τη ζωή τους.