4η συνεδρία
8. Μέρος 4 Κοινοτικό πλαίσιο (εκπαίδευση μεταξύ γενεών)
Στόχοι:
Να εξεταστούν οι ευκαιρίες για τους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε δυνητικούς πόρους μάθησης και υποστήριξης στην τοπική κοινωνία
Υλικά:
διαφάνειες, πακέτο εφαρμογής
Κείμενο συντονιστήΤι είναι η Διαγενεακή Μάθηση;
Η μάθηση μεταξύ των γενεών (IL) είναι όπου οι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να μάθουν από κοινού και μεταξύ τους, μέσα στις οικογένειες όπου η γνώση κατανέμεται στις γενεές.
Πιο πρόσφατα όμως θεωρείται ότι διευκολύνεται με ευρύτερες κοινωνικές ομάδες εκτός του οικογενειακού κύκλου.
Ακαδημαϊκοί, συμπεριλαμβανομένων των Kaplan (2002) και Vanderbeck & Worth (2015) προτείνουν ότι το νεότερο μοντέλο συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των νέων και επικεντρώνεται στις σχέσεις.Οι Kaplan, Sanchez & Hoffman, στο βιβλίο τους Intergenerational Pathways to a Sustainable Society, προτείνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ γενεών είναι το μέσο, για την ανάπτυξη και την υποστήριξη ενός αισθήματος εμπιστοσύνης, σε καιρούς όπου η εμπιστοσύνη και το κοινωνικό κεφάλαιο διαβρώνονται γρήγορα.
Οφέλη της Διγενεακής Πρακτικής (ΙP)
Ακολουθεί μια λίστα με τα οφέλη της IP που αναπτύχθηκαν από το προσωπικό του The Citadel Youth Centre and Pilmeny Development Project, το οποίο έχει εργαστεί σε συνεργασία για να παραδώσει το New Spin Intergenerational Café από το 2010.
Αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γενεών, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων:
Για τους Νέους Άνθρωπους
Βελτίωση της εμπιστοσύνης στην επικοινωνία
Ευκαιρία ανάπτυξης σχέσεων με τους ηλικιωμένους
Ίση κατάσταση με τους ηλικιωμένους – σπάσιμο των κανόνων
Θετική επαφή με ενήλικες
Να σε ακούν οι ηλικιωμένοι
Βελτιωμένη εμπιστοσύνη στον εαυτό – «Μπορώ να το κάνω αυτό» (ρυθμίζοντας τις ζώνες άνεσης)
Ευκαιρία να μεταδώσουν αυτά που μαθαίνουν!!
Για τους Ηλικιωμένους Άνθρωπους
Ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν – Οι ηλικιωμένοι έχουν την αίσθηση του ανήκειν
Μείωση της κοινωνικής απομόνωσης «μοναχικότητα»
Βελτιωμένη ψυχική υγεία και Ευεξία
Βελτιωμένη σωματική υγεία- Βελτίωση της ψυχικής ανθεκτικότητας
Καλύτερη επικοινωνία με οικογένειες και παιδιά με σχολικές δραστηριότητες για την SEL
Αποτελέσματα για τους μαθητές.
Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τα αποτελέσματα που σχετίζονται με την ευημερία και τις σχέσεις μεταξύ των γενεών, ένα ευρύ φάσμα τοπικών αποτελεσμάτων είναι δυνατή μέσω της διαγενεακής εκπαίδευσης. Αυτές θα μπορούσαν να είναι δεξιότητες, γνώση και κατανόηση, ή αξίες και στάσεις.
Α. Η μάθηση δεξιοτήτων θα μπορούσε να είναι για μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων: για παράδειγμα, ιππασία, καλαθοποιία, κηπουρική ή ταυτοποίηση φυτών. Υπάρχει ένα πλήθος πιθανών δεξιοτήτων που μπορούν να μαθευτούν, καθώς αυτές είναι τοπικά συγκεκριμένες και καθορίζονται από ένα τοπικό πρόγραμμα σπουδών που καθορίζεται στο πλαίσιο ενός εθνικού προγράμματος σπουδών.
Β. Η γνώση και η κατανόηση καθίσταται δυνατή μέσω της ανακάλυψης των σημερινών και εναλλακτικών τρόπων ζωής και του τρόπου με τον οποίο αυτοί επιτυγχάνονται σε άλλα μέρη μέσω των μεταβαλλόμενων σχέσεων μεταξύ των γενεών.
Γ. Αξίες και στάσεις: βελτίωση της εκτίμησης του τόπου και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και της αξίας των διαφόρων τρόπων διαβίωσης ενός τόπου.Το πώς και ποιος αποφασίζει για το τι θεωρείται «βελτίωση» μπορεί να συμφωνηθεί, να αμφισβητηθεί ή να απορριφθεί στην αρχή.
Επιπτώσεις στα σχολεία.
Μέσω της εκπαίδευσης μεταξύ των γενεών, τα σχολεία πιθανότατα θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να διατηρήσουν τα όριά τους. Θα εμπλέξουν πολλούς νέους ενδιαφερόμενους και ομάδες-στόχους από όλες τις γενιές, τόσο ως συμμετέχοντες στη μάθηση όσο και στο σχεδιασμό προγραμμάτων σπουδών. Τα σχολεία θα γίνουν τόποι αμοιβαίων ροών γνώσης και κατανόησης πέρα από τα όρια των γενεών, καθώς το σχολικό προσωπικό και οι μαθητές, τα σχολεία και οι τοπικές κοινότητες, οι άνθρωποι και οι τόποι συνδέονται διαφορετικά μεταξύ τους.
Ως προσέγγιση, τα εκπαιδευτικά προγράμματα μεταξύ γενεών παρέχουν πολλούς τρόπους για να καταστεί η μάθηση πιο ελκυστική και αξέχαστη, πιο απτή, αισθητή στη φύση και υλικώς εστιασμένη.
Περιβαλλοντική Αειφορία και Κοινοτική Ευεξία.
Η εκπαίδευση σε εξωτερικούς και φυσικούς χώρους παρέχει νέους τρόπους κατανόησης και αλλαγής του τρόπου με τον οποίο σχετίζονται ο ανθρώπινος πολιτισμός και η φύσ η.Ως εκ τούτου, παρέχει έναν τρόπο αντιμετώπισης κοινωνικών, περιβαλλοντικών ζητημάτων και αειφορίας στο τόπο μας .Εξερευνώντας και συνδέοντας τους ανθρώπους με νέους τρόπους, τα εκπαιδευτικά προγράμματα μεταξύ γενεών, ενθαρρύνουν ιδέες και πρακτικές που αποσκοπούν στο να καταστήσουν τους τρόπους ζωής πιο βιώσιμους και να ενισχύουν τη ζωή.
Κείμενο συντονιστή: Χαρτογράφηση της Κοινότητας
Εισαγωγή
Η εμπλοκή με την ευρύτερη κοινότητα έχει γίνει όλο και πιο σημαντική, αλλά είναι επίσης κάτι που συμβαίνει οργανικά και συχνά οικοδομείται με την πάροδο του χρόνου.Τα σχολεία είναι πιο συχνά που συνδέονται με τις τοπικές τους κοινότητες μέσω τοπικών ομάδων, εθελοντών, εκδηλώσεων, συγγραφέων, θεατρικών εταιρειών, περιβαλλοντολόγων κ.λπ. που διαθέτουν δεξιότητες, γνώσεις και πόρους για να συμμετάσχουν και να διευρύνουν τις ευκαιρίες των παιδιών για μάθηση.
Αυτές οι σχέσεις και οι εμπειρίες του ευρύτερου κόσμου αποτελούν βασικά μέρη των σχολικών εμπειριών για τα παιδιά και μέρος του μαθησιακού τους ταξιδιού. Η σκέψη για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα σχολεία ασχολούνται και συνεργάζονται με την κοινότητα για να υποστηρίξουν τα παιδιά SEL και EF μπορούν να προσθέσουν αξία στην καθημερινή προσέγγιση του Make My Day που αναγνωρίζει τη μάθηση και την ενδυνάμωση των παιδιών σε όλη την ημέρα, το Σαββατοκύριακο, στο σπίτι, στο σχολείο και στην κοινότητα.
Γνωρίζοντας ποιος και τι και πού είναι αυτό το πολύτιμο μέρος του ταξιδιού SEL και EF είναι ήδη ένα χρήσιμο μέρος για να αρχίσουμε να ενισχύουμε το δικό μας, μπορούν να στηρίξουν μια κοινή προσέγγιση.
ΠΑΡΑΔΕΊΓΜΑΤΑ -ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
- Κοινοτικό πλαίσιο – Εκπαίδευση με βάση τις γενεές
Τα παρακάτω έργα προσφέρουν πόρους και ιδέες για να συλλογιστείτε:
Το πρόγραμμα μεταξύ των γενεών έχει ως στόχο την κατάρτιση και υποστήριξη των νέων που κινδυνεύουν να σταματήσουν από το σχολείο, να διευκολύνουν τη δραστηριότητα μεταξύ των γενεών με τους ηλικιωμένους και να παρουσιάσουν ένα ιστορικό της εργασίας τους στην ευρύτερη κοινότητα. Στο πλαίσιο του έργου, αυτή η εργαλειοθήκη δημιουργήθηκε για να μοιραστεί το παλαιό μοντέλο της Διαγενειακής Πρακτικής και να αναδείξει τις βέλτιστες πρακτικές κατά τη συνεργασία με τα σχολεία.
Εκπαίδευση μεταξύ των γενεών: ανταλλαγές μεταξύ νέων και ηλικιωμένων – Jurriën Mentink: Δείτε αυτή την ταινία για τη δημιουργία ενός μοντέλου μάθησης μεταξύ των γενεών, το οποίο είχε απίστευτες επιπτώσεις στους συμμετέχοντες.
Διαγενεακή Εκπαίδευση, Όπου σχολεία, κοινότητες, & φύση συναντιούνται, Πανεπιστήμιο του Stirling
Εκπαίδευση με βάση τις γενεές:
(α)Συμμετοχή ανθρώπων από περισσότερες από μία γενιά που συμμετέχουν σε μια κοινή τοπικά σκόπιμη, ηθική και υλική πρακτική που συμβαίνει σε κάποιο μέρος,
Β) Β)Αφορούν διαφορετικά ενδιαφέροντα σε όλες τις γενεές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της αειφορίας της κοινότητας και των περιβαλλοντικών ανησυχιών μέσω της αντιμετώπισης ορισμένων «προβλημάτων» ή πρόκλησεων.
Γ)Συνδέστε τα τοπικά μέρη με άλλα μέρη- σχολεία της Σύρου με σχολεία άλλων περιοχών της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ : Ο σκοπός του προγράμματος TOY είναι να προωθήσει τη διαγενεακή μάθηση και να δημιουργήσει νέες δυνατότητες για μεγαλύτερους ενήλικες και μικρά παιδιά να μάθουν μαζί και να επωφεληθούν από την παρέα του άλλου. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ σε όλες τις ηπείρους του κόσμου.. http://www.toyproject.net/
Διεθνείς Πρωτοβουλίες για την Ανάπτυξη Παιδιών, ένας οργανισμός γνώσης στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών . Ο γενικός στόχος του SEED ήταν να βελτιώσει την ψυχοκοινωνική ευημερία και την υγιή ανάπτυξη των μικρών παιδιών (2,5 έως 6 ετών). Οι συγκεκριμένοι στόχοι ήταν η διενέργεια ελέγχου σε επίπεδο χώρας της ψυχοκοινωνικής ευημερίας παιδιών 5 ετών στην Κροατία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τις Κάτω Χώρες και τη Νορβηγία χρησιμοποιώντας το εργαλείο UPSI-5 που αναπτύχθηκε από την ICDI .:https://icdi.nl/
Stirling University-Online Ερευνητικό Αποθετήριο:Mannion G, Adey C & Lynch J (2010) Εκπαίδευση με βάση τις γενεές:όπουσχολεία, κοινότητες και φύση , συναντιούνται .
. https://dspace.stir.ac.uk/handle/1893/3240Πανεπιστήμιο Middlesex, «Μικτές ομάδες συμβουλευτικής (μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικοί) στην πρόληψη και τον εθελοντισμό. Μίλτος Σακελαρίου, 2007
5ο Διεθνές Συνέδριο για το θέατρο/δράμα και τις παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση (IDEA), 2006 Αθήνα.«Το Θεάτρο ως κοινωνική παρέμβαση -δίκτυο εθελοντων στην Σύρο"
Ευρωπαϊκό Δίκτυο Θεάτρου Νεολαίας:« Πολιτιστικές Ανταλλαγές Νεολαίας μέσω του Θεάτρου: Ποιοι είναι οι στόχοι και τι μέλλον μπορούν να έχουν σε έναν κόσμο κρίσης;» MIXED THEATRICAL GROUPS (STUDENTS – PARENTS – EDUCATORS), Αξιολόγηση της συμμετοχής στο φεστιβάλ του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νεολαίας από το 2006-2015, Μίλτος Σακελλαρίου, 5 έως 8 Μαΐου 2016, GRENOBLE
Εκπαιδευτικό υλικό για τα μονοπάτια της Σύρου.
(ΚΆΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ):ΠΕΡΠΑΤΩ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ-ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ
ΒΙΝΤΕΟ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ : Https://drive.google.com/folderview?id=0ByTvmypYegUTeHRsQU9RSnNYS2s&usp=sharing
Πώς τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι συναντιούνται στον πρώτο οίκο φροντίδας μεταξύ των γενεών του Ηνωμένου Βασιλείου
Μάθηση με βάση τον τόπο:Σύνδεση των Παιδιών με την Κοινότητα Τους
Εκπαίδευση με βάση τον κήπο: Η Ενασχόληση των μαθητών στο Περιβάλλον
Μάθηση με βάση τον τόπο:Χρησιμοποιώντας την τοποθεσία σας ως αίθουσα κλάσης
Crellin Δημοτικό Σχολείο GRADES PK-5 Γκρεμίζοντας τους τοίχους του σχολείου τους και φέρνοντας τη μάθηση στην κοινότητα γύρω τους, το σχολείο Crellin κάνει την εκπαίδευση σημαντική και μαγική για τους μαθητές τους. Oakland, MD Εξερευνήστε περισσότερους πόρους από αυτό το σχολείο:https://www.edutopia.org/school/crell...