Κεφάλαιο 7 - Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου: κριτική προσέγγιση και κριτήρια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση
Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου: κριτική προσέγγιση και κριτήρια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση
Σκοπός
Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (Bullying) αποτελεί μέρος της σχολικής πραγματικότητας, προκαλώντας σημαντικές ψυχοκοινωνικές συνέπειες, ενώ, παράλληλα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, λαμβάνει και νέες διαστάσεις, το επονομαζόμενο Cyber Bullying. Ως εκ τούτου, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με το φαινόμενο χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και η κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι διεθνής (Γαλανάκη, 2010). Σκοπός του κεφαλαίου είναι η παρουσίαση του σχεδιασμού εκστρατειών ευαισθητοποίησης που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του φαινομένου και η ανάλυση της προσέγγισης και των κριτηρίων σχεδιασμού και υλοποίησής τους.
Προσδοκώμενα Αποτελέσματα
Όταν θα έχετε ολοκληρώσει τη μελέτη του κεφαλαίου αυτού, θα είστε σε θέση να:
- Γνωρίζετε εκστρατείες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς και εκστρατείες που βρίσκονται σε εξέλιξη
- Επιλέγετε την κατάλληλη προσέγγιση και κριτήρια ανάλογα με τους επιμέρους στόχους της εκστρατείας
- Θέτετε στόχους για μια τέτοια εκστρατεία
- Κατανοείτε τα στάδια της υλοποίησης
- Αξιολογείτε τα επιτυχημένα προγράμματα.
Έννοιες Κλειδιά
- Ευρωπαϊκές εκστρατείες
- Στρατηγικός σχεδιασμός εκστρατειών
- Πρόληψη σχολικής βίας
- Διαχείριση σχολικού εκφοβισμού
- Στάδια δράσης
Εισαγωγικές Παρατηρήσεις
Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού
6. 7.6 Πρόγραμμα “I am not Scared”
Εικόνα: http://iamnotscared.pixel-online.org/impianto/img/testa.jpg
Το φαινόμενο του εκφοβισμού αποτελεί μια συνεχή και κρίσιμη πρόκληση, την οποία όλα τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα καλούνται να αντιμετωπίσουν. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα "I am not Scared" («Δε φοβάμαι») στο πλαίσιο του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης. Στο πρόγραμμα μετέχει η Ελλάδα μέσω της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στόχοι
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στον εντοπισμό των καλύτερων ευρωπαϊκών στρατηγικών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου του εκφοβισμού. Ο σκοπός του προγράμματος εξυπηρετείται από τη συμμετοχή καθηγητών από τη μέση επαγγελματική εκπαίδευση, διευθυντών, μαθητών, γονέων, συμβούλων και βασικών φορέων υπεύθυνων της εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να αναπτύξουν κοινό προβληματισμό σχετικά με το θέμα της βίας στο σχολείο.
Συμμετέχοντες
- Διευθυντές σχολείων
- Εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σχολείων επαγγελματικής κατάρτισης
- Γονείς μαθητών που έπαιξαν ρόλο σε εκφοβιστικά επεισόδια
- Μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σχολείων επαγγελματικής κατάρτισης
- Εμπειρογνώμονες
- Βασικοί φορείς πολιτικής
Δράσεις
1. Συλλογή πληροφοριών
Η συλλογή πληροφοριών αποσκοπεί στην καλύτερη κατανόηση του σχολικού εκφοβισμού, μέσω της διεξαγωγής εμπειρικής έρευνας σε διακρατικό επίπεδο για τον προσδιορισμό της παρούσας κατάστασης ως προς την κατανόηση και τη στρατηγική αντιμετώπιση του εκφοβισμού, της βίας και της μισαλλοδοξίας στα σχολεία.
Αποτελέσματα και αξιολόγηση δράσης
- Εξετάστηκαν οι δημοσιεύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου του εκφοβισμού στις 9 χώρες που μετείχαν στο πρόγραμμα
- Εξετάστηκαν οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του θέματος της πρόληψης του φαινομένου του εκφοβισμού.
2. Μελέτες περίπτωσης [6]
Στοχεύοντας στην κατανόηση του φαινομένου του εκφοβισμού πραγματοποιήθηκαν μελέτες περίπτωσης, που έλαβαν τη μορφή μικρών ερευνητικών έργων. Οι μελέτες περίπτωσης αφορούσαν στην ανάλυση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού από την οπτική γωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων: των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των διευθυντών σχολείων, των γονέων των μαθητών, καθώς και βασικών φορέων πολιτικής.
3. Διακρατική Συζήτηση
Η συγκεκριμένη δράση αφορούσε στη συμμετοχή των καθηγητών, που μετέχουν στο πρόγραμμα, σε διεθνή συζήτηση, με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων γύρω από την πρόληψη και την αντιμετώπισή του σχολικού εκφοβισμού.
4. Ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση της ηθικής παρενόχλησης
Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπούσε στο να αξιοποιήσει τις πληροφορίες και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος για τον σχεδιασμό της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, που αποτελεί το κύριο ολοκληρωμένο και απτό αποτέλεσμα του έργου.
Αποτέλεσμα και αξιολόγηση δράσης
- Εκπόνηση εθνικών εκθέσεων, όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των δράσεων του έργου και η υφιστάμενη κατάσταση σε κάθε συμμετέχουσα χώρα, καθώς και η εκπόνηση διεθνούς έκθεσης, όπου παρουσιάζονται κύριες ομοιότητες και διαφορές.
- Αναπτύχθηκε ευρωπαϊκή στρατηγική για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού με βάση τις καλύτερες πρακτικές που αναδείχθηκαν στις συμμετέχουσες χώρες.
Δραστηριότητα 2 / Κεφάλαιο 7
ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Στον σύνδεσμο http://iamnotscared.pixel-online.org/vmeetings.php μπορείτε να βρείτε τρεις συναντήσεις που οργανώθηκαν με τους εκπαιδευτικούς και τους εταίρους. Στη διάρκεια των συναντήσεων οι συμμετέχοντες προχωρούν σε ανταλλαγή απόψεων και σύγκριση των εμπειριών τους πάνω στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού.
Παρακολουθήστε τις παραπάνω ομιλίες. Τί κοινά σημεία και τί διαφορές βρίσκετε σε σχέση με τη δική σας εμπειρία;
Καταγράψτε τα συμπεράσματά σας. Ανταλλάξτε απόψεις μέσω του αντίστοιχου θέματος στην κοινή άσκηση για δραστηριότητες.
[6] Για παραδείγματα μελετών περίπτωσης, μπορείτε να ανατρέξετε στο σύνδεσμο:
http://iamnotscared.pixel-online.org/case_studies.php
http://iamnotscared.pixel-online.org/impianto/img/testa.jpg