Κεφάλαιο 7 - Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου: κριτική προσέγγιση και κριτήρια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση
Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου: κριτική προσέγγιση και κριτήρια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση
Σκοπός
Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (Bullying) αποτελεί μέρος της σχολικής πραγματικότητας, προκαλώντας σημαντικές ψυχοκοινωνικές συνέπειες, ενώ, παράλληλα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, λαμβάνει και νέες διαστάσεις, το επονομαζόμενο Cyber Bullying. Ως εκ τούτου, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με το φαινόμενο χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και η κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι διεθνής (Γαλανάκη, 2010). Σκοπός του κεφαλαίου είναι η παρουσίαση του σχεδιασμού εκστρατειών ευαισθητοποίησης που έχουν λάβει χώρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του φαινομένου και η ανάλυση της προσέγγισης και των κριτηρίων σχεδιασμού και υλοποίησής τους.
Προσδοκώμενα Αποτελέσματα
Όταν θα έχετε ολοκληρώσει τη μελέτη του κεφαλαίου αυτού, θα είστε σε θέση να:
- Γνωρίζετε εκστρατείες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, καθώς και εκστρατείες που βρίσκονται σε εξέλιξη
- Επιλέγετε την κατάλληλη προσέγγιση και κριτήρια ανάλογα με τους επιμέρους στόχους της εκστρατείας
- Θέτετε στόχους για μια τέτοια εκστρατεία
- Κατανοείτε τα στάδια της υλοποίησης
- Αξιολογείτε τα επιτυχημένα προγράμματα.
Έννοιες Κλειδιά
- Ευρωπαϊκές εκστρατείες
- Στρατηγικός σχεδιασμός εκστρατειών
- Πρόληψη σχολικής βίας
- Διαχείριση σχολικού εκφοβισμού
- Στάδια δράσης
Εισαγωγικές Παρατηρήσεις
Οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού
8. 7.8 Το Πρόγραμμα Olweus
Εικόνα: http://www.violencepreventionworks.org/public/olweus_bullying_prevention_program.page
Σε ποιους απευθύνεται;
Το πρόγραμμα Olweus απευθύνεται σε:
- Ενήλικες
- Μαθητές:
Στόχοι
Το πρόγραμμα Olweus αποσκοπεί στο:
- να μειώσει την εκδήλωση κρουσμάτων εκφοβισμού μεταξύ των μαθητών του σχολείου
- να προλαμβάνει την εμφάνιση νέων περιστατικών ενδοσχολικής βίας και σχολικού εκφοβισμού
- να πετύχει βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών στα σχολεία.
Αποτελέσματα και αξιολόγηση [7]
Η εφαρμογή του προγράμματος έχει πετύχει τα εξής θετικά αποτελέσματα:
- Να μειωθούν σε ποσοστό 50% ή σε ακόμη μεγαλύτερο σε κάποιες περιπτώσεις οι αναφορές μαθητών ότι υπήρξαν θύματα εκφοβισμού ή ότι εκφόβισαν άλλους. Παρεμφερή αποτελέσματα δόθηκαν και από τις εκτιμήσεις των συνομηλίκων μαθητών και των εκπαιδευτικών σχετικά με τα κρούσματα εκφοβισμού.
- Να παρατηρηθούν αξιοσημείωτες μειώσεις στις αναφορές των μαθητών σχετικά με γενικές αντικοινωνικές συμπεριφορές, όπως τον σχολικό εκφοβισμό, τον βανδαλισμό, τη σχολική βία, την πάλη, την κλοπή και το σκασιαρχείο.
- Να βελτιωθεί σημαντικά το κοινωνικό κλίμα της τάξης, κάτι που έγινε φανερό στις αναφορές των μαθητών. Δημιουργήθηκαν περισσότερες θετικές κοινωνικές σχέσεις και πιο θετικές στάσεις ως προς τις σχολικές εργασίες και γενικότερα προς το σχολείο.
- Να παρασχεθεί περισσότερη υποστήριξη στους μαθητές που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού και να πραγματοποιηθούν ισχυρότερες και αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις για τους μαθητές που παρουσιάζουν εκφοβιστική συμπεριφορά προς τους άλλους.
Το πρόγραμμα παρουσίασε μειώσεις στον αυτό-αναφερόμενο εκφοβισμό και την αντικοινωνική συμπεριφορά, καθώς και στην αυτό- αναφερόμενη θυματοποίηση. Επίσης, βελτιώθηκε το σχολικό κλίμα και οι αναφορές εκπαιδευτικών και μαθητών σχετικά με προβλήματα σχολικού εκφοβισμού (Olweus & Alsaker, 1991).