ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

Μέσα από ένα συνοπτικό κείμενο και τα αντίστοιχα βήματα που περιγράφονται σ΄αυτό,  ο συντονιστής του κάθε σχολείου σε συνεργασία με την υποστηρικτική ομάδα ΟΔΠ θα σχεδιάσει την ενημέρωση του συλλόγου διδασκόντων, θα αναζητήσει υποψήφιους διαμεσολαβητές, 2 από κάθε τμήμα, μετά από ολιγόλεπτη παρουσίαση του προγράμματος σε κάθε τμήμα  (μπορούν οι υποψήφιοι μαθητές/τριες να είναι περισσότεροι από 2 ), να δηλώσουν με το έγγραφο την υποψηφιότητα τους και να αξιολογηθούν μετά από την συντονιστική ομάδα των εκπαιδευτικών με κριτήριο ποιοι μαθητές/τριες έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες επικοινωνίας, ενσυναίσθησης , ενεργητικής ακρόασης και αποδοχής από τους συμμαθητές τους).

Τα σχολεία που θα συμμετάσχουν, θα αξιοποιήσουν εκπαιδευτικό υλικό για την εκπαίδευση των μαθητών διαμεσολαβητών, αφού πρώτα ενημερωθούν οι  συντονιστές- εκπαιδευτικοί για τον τρόπο και την μεθοδολογία που θα  ακολουθήσουν. Πρόκειται για μία διαδικασία κατά την οποία μαθήτριες και μαθητές, αφού εκπαιδευτούν από καθηγήτριες, καθηγητές τους που θα επιμορφωθούν σχετικά με αυτό το θέμα, διαμεσολαβούν σε μαθητικές συγκρούσεις.  Η παρέμβασή τους γίνεται μόνο στις περιπτώσεις σύγκρουσης και όχι στις περιπτώσεις διδασκαλίας και μάθησης (π.χ. δεν είναι δουλειά των διαμεσολαβητών να διαχειριστούν μαθησιακές δυσκολίες των συμμαθητών τους ή δυσκολίες του εκπαιδευτικού την ώρα της διδασκαλίας).

Η περίπτωση σύγκρουσης κατά την ώρα του μαθήματος είναι υπόθεση του εκπαιδευτικού και όχι των διαμεσολαβητών.

Ο χρόνος για μια διαμεσολάβηση δεν μπορεί να υπερβεί τα 5 – 10 λεπτά. Αν χρειαστούν χρόνο εκτός διαλείμματος, ζητούν την άδεια του εκπαιδευτικού.

Οι μαθητές/ διαμεσολαβητές δε δρουν απομονωμένα. Έτσι το πρόγραμμα επιμόρφωσής τους θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και αντίστοιχο πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών και γονέων. Οι μαθητές/ διαμεσολαβητές χρειάζονται (ειδικά κατά τα πρώτα στάδια) συνεχή ενίσχυση και υποστήριξη, η οποία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εμπλοκή των εκπαιδευτικών και των γονέων.

Το πρόγραμμα επιμόρφωσης των μαθητών θα περιλαμβάνει:

Α. Γνωριμία και κτίσιμο ομάδας

Β. Προσμονές – Πλαίσιο αξιών

Γ. Διαφορετικότητα, αποδοχή, ενσυναίσθηση

Δ. Θέματα ταυτότητας και αλλαγής

Ε. Έκφραση συναισθημάτων, θυμός και διαχείρισή του

ΣΤ. Ενεργητική ακρόαση

Ζ. Είδη συγκρούσεων και διαχείρισή τους

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Θ. Προσομοίωση διαμεσολάβησης

Ι. Αξιολόγηση

 



Πατήστε στο σύνδεσμο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ.pdf για να δείτε το αρχείο.