Ηλεκτρονικά απορρίμματα που έχουν προσδιοριστεί


E-waste financing and incentives in Ghana – Geneva Environment Network

Ηλεκτρονικά απόβλητα είναι κάθε ηλεκτρικός ή ηλεκτρονικός εξοπλισμός που έχει απορριφθεί. Αυτό περιλαμβάνει τα λειτουργήσιμα και χαλασμένα αντικείμενα που ρίχνονται στα σκουπίδια. Συχνά, αν το αντικείμενο μείνειι απούλητο στο κατάστημα, θα πρέπει να πεταχτεί. Τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα λόγω των τοξικών χημικών ουσιών που διαρρέουν φυσικά από το εσωτερικό των μετάλλων τους όταν θάβονται.

Φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές απόρριψης αποβλήτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη απόρριψη των ηλεκτρονικών αποβλήτων σε τοπικό επίπεδο:

1. Δώστε τα ηλεκτρονικά σας απόβλητα σε πιστοποιημένη εταιρεία ανακύκλωσης E-Waste

Η θετική πτυχή της ανακύκλωσης των ηλεκτρονικών αποβλήτων είναι ότι έχετε αρκετές επιλογές ανακύκλωσης. Θα πρέπει να βρείτε μια εταιρεία ανακύκλωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων η οποία είναι επίσημα πιστοποιημένη  από το Basel Action Network (BAN). Η BAN είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση εταιρειών ανακύκλωσης που είναι αφιερωμένες στην ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων με ασφαλή και υπεύθυνο τρόπο. Όλα τα μέλη πρέπει να δεσμευτούν και να επιδείξουν τις εγγυήσεις τους για υπεύθυνη ανακύκλωση. Έτσι, δουλεύοντας μαζί με μία πιστοποιημένη`εταιρεία ανακύκλωσης σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη μόλυνση ενός άλλου έθνους ή τον κίνδυνο να χάσετε τα προσωπικά σας στοιχεία σε εγκληματίες.

2. Πουλήστε την απαρχαιωμένη τεχνολογία σας

Τα σκουπίδια ενός ανθρώπου είναι ο θησαυρός ενός άλλου, όπως λέει το παλιό ρητό. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τις παλιές συσκευές σας.

3. Δωρήστε την απαρχαιωμένη τεχνολογίας σας

Παλιές ψηφιακές συσκευές που δεν χρειάζεστε πλέον μπορούν να δωριστούν καθώς μπορεί να είναι χρήσιμες σε άλλους. Οι παλιές συσκευές σας μπορεί να είναι χρήσιμες είτε σε ΜΚΟ είτε σε μαθητές. Θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας αυτές τις 2 ερωτήσεις πριν να διαθέσετε τα παλιά ηλεκτρονικά σας:

4. Δώστε πίσω στις εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών σας και σε σημεία παράδοσης

Πολλές ηλεκτρονικές εταιρείες τείνουν να έχουν μια πολιτική ανταλλαγής με την οποία παίρνουν πίσω την παλιά συσκευή σας όταν αγοράζετε μια μεταγενέστερη έκδοση, μερικές φορές σας προσφέρουν μια έκπτωση στη νέα αγορά σας.

5.  Εάν μια συσκευή είναι σπασμένη προσπαθήστε να την επισκευάσετε  πριν σκεφτείτε να αγοράσετε μία νέα

Ρύπανση από μπαταρίες

Οι περισσότερες ψηφιακές συσκευές όπως: κινητά τηλέφωνα, tablet, φορητοί υπολογιστές χρησιμοποιούν μπαταρίες. Όταν εξαντλούνται ή είναι ελαττωματικές, οι μπαταρίες πετιούνται στα σκουπίδια, καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων όπου αποσυντίθενται και διαρρέουν. Καθώς οι μπαταρίες διαβρώνονται, τα χημικά τους απορροφώνται στο έδαφος και μολύνουν τα υπόγεια και τα επιφανειακά ύδατα. Τα οικοσυστήματα μας, τα οποία περιέχουν χιλιάδες υδρόβια φυτά και ζώα, τίθενται σε κίνδυνο όταν γεμίζουν με χημικά μπαταριών. Οι μπαταρίες πρέπει να ανακυκλώνονται. Δεν υπάρχει άλλος φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος ξεφορτώματός τους.

Ανακύκλωση κασετών τόνερ 

Η ανακύκλωση κασετών τόνερ είναι ένας υπεύθυνος, βιώσιμος τρόπος αντιμετώπισης των κενών και είναι ευκολότερο από ποτέ άλλοτε. Μπορείτε να τις ανακυκλώσετε με τους εξής τρόπους:

  • Να τις αφήσετε σε έναν έμπορο λιανικής πώλησης.

  • Στελνοντας τες μέσω της αλληλογραφίας

  • Δουλεύοντας με μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ανακυκλώνει για σας

Η ιδέα της ανακύκλωσης κασετών τόνερ ακούγεται σαν να έχει οφέλη για το οικοσύστημα μας, αλλά ποια είναι η βλάβη αν δεν συμμετέχετε; Λοιπόν, ρίχνοντας άδειο τόνερ ή φυσίγγια μελανιού στα σκουπίδια σημαίνει ότι πηγαίνουν στην χωματερή, μια πρακτική που γίνεται ένα πρόβλημα για τον πλανήτη μας.




Last modified: Saturday, 27 August 2022, 3:43 AM